Voltage Input?

Q & A for building and interfacing your rack gear with Ground Control Pro and GCX-based systems.
Post Reply
kenora
Posts: 20
Joined: Thu Jan 28, 2010 9:12 pm
Location: Toronto, Ontario
Contact:

Voltage Input?

Post by kenora » Fri Jul 19, 2013 11:50 am

Does anyone know if the GCX audio switcher can handle a 12v power supply?

nyteowl
Posts: 1375
Joined: Mon Jan 25, 2010 8:53 am

Re: Voltage Input?

Post by nyteowl » Fri Jul 19, 2013 12:15 pm

I know the GCX comes with a 9VAC power supply. Personally, I wouldn't risk using a 12-volt power supply, but I'll defer to John for the definitive answer.
I am not affiliated with Voodoo Lab in any way, but enjoy sharing what little MIDI and signal routing knowledge I've picked up over the years. If you find my assistance helpful, please pay it forward.

Josh Fiden
Site Admin
Posts: 177
Joined: Tue Mar 10, 2009 11:36 pm

Re: Voltage Input?

Post by Josh Fiden » Sat Jul 20, 2013 11:10 am

nyteowl wrote:I know the GCX comes with a 9VAC power supply. Personally, I wouldn't risk using a 12-volt power supply, but I'll defer to John for the definitive answer.
You can power the GCX from either 9VAC or 12VDC. A 12V supply is fine if it provides DC, you would NOT want to use a 12V AC supply.

This is because AC power is specified as RMS voltage. The actual peak voltage is about 1.4 times the RMS voltage. So, using 9VAC we get 12V from the GCX's internal power supply.

Regards,

Josh Fiden
Founder / CEO

Post Reply