Gain issue with Pedal Power 2+

General discussion and tech talk about the industry standard Pedal Power line of power supplies.
Post Reply
Simon0770
Posts: 3
Joined: Sat Oct 31, 2009 2:56 pm

Gain issue with Pedal Power 2+

Post by Simon0770 » Sat Oct 31, 2009 3:03 pm

Just noticed how much gain my pedal board introduces to my signal with the Pedal Power 2+. If I plug straight into my amp, the tone is significantly less fizzy/distorted. Anybody else had any issues with this? Anything to do with the DIP switches? Help would be appreciated.

Trueman
Posts: 117
Joined: Fri May 15, 2009 3:08 am
Location: New Zealand!
Contact:

Re: Gain issue with Pedal Power 2+

Post by Trueman » Sun Nov 01, 2009 2:05 pm

List your signal chain and what outlets you are using to power the effects. It could be a number of things...........
Connoisseur of good tone.

http://www.john-trueman.com : Guitarist from Down Under
http://www.guitarpedals.co.nz

Simon0770
Posts: 3
Joined: Sat Oct 31, 2009 2:56 pm

Re: Gain issue with Pedal Power 2+

Post by Simon0770 » Sun Nov 01, 2009 3:09 pm

BOSS TU-2>Catalinbread Silver Kiss>MXR micro amp>Rockman optical volume pedal>MXR Phase 90>Line 6 DL4 out to amp.

The Silver Kiss and micro amp are powered by the SAG channels, with the DIP switches on NORMAL.
The rest of the pedals, except the DL4 are in the standard inputs 1-4, NORMAL.
I have the DL4 in ouput '5'--but switched to 'NORMAL' as opposed to 'ON'...maybe this is the problem? I just noticed the manual indicates it should be on.
Otherwise, the Rockman is powered by a homemade cable (no problems before)...but the output is switched to 'NORMAL'/'OFF'. Maybe it should be 'ON', too?
Thoughts?

JohnClark
Posts: 7079
Joined: Tue May 05, 2009 2:33 pm
Location: The Lab

Re: Gain issue with Pedal Power 2+

Post by JohnClark » Mon Nov 02, 2009 4:46 pm

The DL4 should be powered from either Output 5 or 6 with the DIP switch set away from Normal. Do you have any reliable information on what the Rockman's power requirements are?

Simon0770
Posts: 3
Joined: Sat Oct 31, 2009 2:56 pm

Re: Gain issue with Pedal Power 2+

Post by Simon0770 » Tue Nov 03, 2009 11:44 am

I've switched the DL4 to the 'ON' position.
As for the Rockman RV-1 optical volume: it's 9V DC powered with a centre-positive pin--the slightly larger barrel size, I believe.
Although, despite being plugged in correctly, I think the nasty distortion might actually be originating from the DL4: without it in the chain, the distortion is gone. All the other pedals seem to check out fine.
Sounds like the DL4 is still underpowered. Any other thoughts, or do I just need to get the pedal serviced? Otherwise, it's operating fine.

JohnClark
Posts: 7079
Joined: Tue May 05, 2009 2:33 pm
Location: The Lab

Re: Gain issue with Pedal Power 2+

Post by JohnClark » Tue Nov 03, 2009 5:00 pm

One can never go wrong with trying each pedal out on its own in order to determine if a single pedal is the culprit. Does the DL-4 perform properly when it is the only pedal in the signal path and the only pedal being powered?

Post Reply